Worteltjes zaaien

Veel moestuingroenten kun je slechts kort bewaren en moet je meestal snel opeten. Worteltjes kun je – indien je ze gewoon in de grond laat staan – maandenlang goed houden. Op het moment dat je ze wilt eten haal je ze uit je moestuin. Dan nog kun je ze enkele dagen bewaren.

Let op dat je nu kiest voor zomerwortelen. Winterwortelen zaai je pas later in het seizoen. Deze zijn ook grover dan de fijne zomerworteltjes.

Spit eerst de grond goed om. Je grond moet voldoende luchtig zijn. Vervolgens maak je de grond verder los met een cultivator. Een cultivator is een stuk tuingereedschap met 1,3 of zelfs 5 tanden.. Met de cultivator maak je een geultje van ca. 10 cm. diep. Cultivators zijn er als handgereedschap maar ook met een lange steel. Kijk wat je bevalt.

Ervaren moestuinders zaaien wortelen vaak gemengd met scherp zand. Wortelzaad moet je goed verdelen over het zaaigeultje, anders krijg je teveel worteltjes op een hoop. Aangezien het zaad erg fijn is kun je dit met het blote oog niet goed zien en wordt het vaak gemengd met scherp zand. Dit komt ook de kieming ten goede. Zaai niet te diep, ca. 1 cm. diep is voldoende. Na het zaaien direct aanwateren. Ook de komende tijd zorgen voor voldoende vochtige grond zodat het zaad goed kan kiemen. Na opkomst moet je wortelen uitdunnen. Teveel wortelen op een hoop geeft te dunne worteltjes. Er is gewoonweg te weinig ruimte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tuin

Wat is een olijfwilg haag?

Als jij een mooie haag wilt creëren in jouw tuin is een olijfwilg haag zeer zeker een geschikte haagplant soort. Maar goed.. Voordat je deze plant echt aanschaft wil je natuurlijk wel weten wat de kenmerken van deze plant zijn, hoe vaak deze gesnoeid moet worden en alle andere vormen van onderhoud die erbij komen […]

Read More
Tuin

Eerste kropje sla

Gezonde groente en prachtige bloemen uit eigen tuin Het moestuinseizoen is weer begonnen. Ik ga weer voor lekkere gezonde groente en een huis vol bloemen. Als eerste Lathyrus en Gazania gezaaid. Deze kun je al vroeg in het jaar zaaien. Het eerste kropje sla is al uit de onverwarmde kas gekomen. Ondanks de koude winter […]

Read More
Tuin

Moestuin seizoen weer van start

Moestuin seizoen weer van start! Moestuin seizoen is weer van start gegaan. De eerste kropjes sla liggen al in de keuken. Tomantenplanten Al heb je maar een klein stukje tuin, een moestuintje kun je altijd maken. En ben je eenmaal aan verknocht dan is een grotere moestuin ook nog mogelijk. Met maar 1 vierkante meter […]

Read More